Selene (amerikkalainen, asui ennen Kiinaa Meksikossa), Suvi, Ellen (korealainen, asuu Uudessa-Seelannissa)
En voi käsittää, että Ellen on lähdössä Kiinasta. Ellen aloitti vaihto-oppilasvuotensa kolme kuukautta meitä aiemmin, ja on palaamassa Uuteen-Seelantiin joulukuun lopussa. Kiina ei tule olemaan sama ilman häntä.
Selene lähtee koulustamme ensi lukukauden alussa (18.2.), mutta hän sentään jää Kiinaan. Hän on koko lapsuutensa opiskellut kotona, ja tämä lukukausi oli vain kokeilu kiinankielen oppimiseksi. Selene ei ole vaihto-oppilas, ja häneen siis tutustuin koulussa.
Sekä Selene että Ellen ovat kumpikin oppineet muutamia lauseita salakieltämme suomea. Tietyt sanat taitaa kyllä osata jo koko luokka..
Koulussa tulee olemaan kovin tylsää ilman Seleneä ja Elleniä, mutta onneksi Suvi ei ole lähdössä mihinkään.
Tässä porukassa olen tajunnut kulttuurien erilaisuuden olevan rikkaus. On ollut paitsi hauskaa myös avartavaa ja kärsivällisyyttä kasvattavaa kuulla ja joutua sietämään niin erilaisia käsityksiä, ajatusmalleja ja ongelmanratkaisutapoja.
     Törmäyksiltä ei ole vältytty, ja välillä on ajauduttu hetkeksi erilleenkin. Olemme kaikki kovapäisiä tapauksia, mutta lopulta ongelmat ovat vain lisänneet ymmärrystä välillemme ja lujittaneet ystävyyttämme.
     Olemme oppineet toisiltamme paljon, ja olen varma, että tulemme näkemään toisiamme tämän vuoden jälkeenkin. Seuraava tapaaminen on alustavasti sovittu vuodelle 2022. En kuitenkaan usko, että maltamme olla vuosikymmentä erossa toisistamme.
.